Terug naar Nieuws

Het waarom van de Expeditie

Geplaatst op 20 juni 2021

Traditioneel kent het onderwijs allerlei leeftijdsklassen: van kleuters tot en met bovenbouw voortgezet onderwijs. Maar passen deze schotten nog in een samenleving waarin alles steeds meer integreert en je steeds meer ziet dat mensen van elkaar leren? De Expeditie staat voor een echte innovatie. We stappen over van groepen kinderen die op basis van leeftijd bij elkaar zitten, naar leergemeenschappen op basis van kennis en niveau.

In Poeldijk zijn zowel ISW Irenestraat als basisschool De Nieuwe Weg toe aan nieuwbouw en dat levert de unieke kans op om gezamenlijk een nieuwe school te bouwen. Want juist als je in één gebouw zit, kun je van elkaar leren en samen het onderwijs ontwikkelen. Het is hét moment om te ‘ontschotten’. Op de nieuwe locatie kunnen we één school voor kinderopvang, basis- en voortgezet onderwijs realiseren. Een Tienercollege voor 10-14 jarigen zal hier onderwijskundig de onnatuurlijke ‘knip’ weghalen tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs.

Kantelpunt
ISW Irenestraat biedt leerlingen al sinds een aantal jaar gepersonaliseerd leren aan en werkt daarvoor al een aantal jaar samen met het basisonderwijs. Dat levert steeds meer maatwerk op, maar de schotten tussen basis- en voortgezet onderwijs zijn daarmee niet verdwenen. Kinderen krijgen op 11-jarige leeftijd een definitief advies en gaan een half jaar later naar het voortgezet onderwijs: op het kantelpunt naar de pubertijd en daarmee een onlogisch – en ongewenst – moment. Het kind is dan vaak veel te jong om te bepalen welk niveau het best bij hem of haar past. Voeg daarbij dat er in het voortgezet onderwijs veel herhaling is van de lesstof van de basisschool. Een gemiste kans en demotiverend!

Ontdekkingsreis
Bij De Expeditie, waar kinderopvang, basisonderwijs, tienercollege en voortgezet onderwijs op één adres zitten, worden de kinderen eigenaar van hun eigen onderwijsproces. Ze gaan op ontdekkingsreis en onderzoeken welk onderwijs het best bij hen past.

Terug naar Nieuws